Πάτρα 3 Οκτωβρίου 2018
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ουσιαστική και ηχηρή απάντηση στο ρατσιστικό λόγο και τη ρατσιστική βία αλλά και τα φαινόμενα απειλών σε βάρος δημοσιογράφων που γίνονται με στόχο τη φίμωση του Τύπου ώστε να μην καυτηριάζει τα νοσηρά φαινόμενα, δόθηκε το περασμένο Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2018, μέσα από την ημερίδα που διοργάνωσε η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου, Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).Η ημερίδα διοργανώθηκε στη Μυτιλήνη, καθώς τα φαινόμενα στο νησί της Λέσβου, το τελευταίο χρονικό διάστημα είναι κάτι παραπάνω από ανησυχητικά. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής με θέμα «Προσφυγική – μεταναστευτική κρίση και δημοσιογραφία. Ρατσιστικός λόγος και ρατσιστική βία, η περίπτωση της Λέσβου». Εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των κομμάτων, της Αστυνομίας και της Εκκλησίας, βουλευτές, μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου, του Εμπορικού Συλλόγου, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευτικοί και πολίτες παρακολούθησαν τη συζήτηση αλλά και συμμετείχαν σε αυτήν. Στη διάρκεια της συζήτησης τόσο από την Ένωση Συντακτών όσο και από την πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) ξεκαθαρίστηκε πως «θα παρέμβουν για να προστατεύσουν, την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος χωρίς εμπόδια και επιθέσεις, σαν αυτές που σημειώνονται συνεχώς από το 2016». Στην εκδήλωση σημαντική ήταν η παρέμβαση της Γενικής Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρίας Γιαννακάκη που ξεκαθάρισε ότι «οι επιθέσεις κατά των συντακτών θα τελειώσουν». Στο ίδιο πνεύμα τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΠΗΝ, όσο και ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ διεμήνυσαν ότι οι επιθέσεις είναι πρωτόγνωρες, απαράδεκτες και μη ανεκτές. Σε αυτή την κατεύθυνση σήμερα υπήρξε μάλιστα ξεχωριστή συνάντηση με τον Γενικό Περιφερειακό Διευθυντή της Αστυνομίας, εκπρόσωπο του Λιμενικού Σώματος, της Εισαγγελίας και τον Δήμαρχο Λέσβου, Σπύρο Γαληνό. Έπονται δε και άλλες συναντήσεις με αρχηγούς πολιτικών κομμάτων, αλλά και στελέχη Υπουργείων και της Δικαιοσύνης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΣΗΕΠΗΝ
Στην εισήγηση του ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ, Κυριάκος Κορτέσης ανέφερε: «Δεν ήξερα ότι η διαφορετικότητα μπορεί να προκαλέσει αυτό το μένος σε μια δημοκρατία. Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ ότι οι δημοσιογράφοι, οι οποίοι κάθε μέρα κρίνονται από όλους για το ποιοι είναι, για το τι λένε, για το τι γράφουν, μπορεί κάποια στιγμή να αποτελέσουν στόχο γιατί αυτό το οποίο εκφράζουν ή κρίνουν ως άποψη είναι διαφορετικό από την άποψη ορισμένων ανθρώπων. Σε ένα νησί το οποίο έχει αποδείξει στα χρόνια της προσφυγικής κρίσης ότι διαθέτει τεράστιο περίσσευμα αλληλεγγύης, που επιτρέψτε μου να πω δεν το έχουμε δει σε άλλες περιοχές της Ελλάδος, να βλέπουμε ότι μια διαφορετική κριτική θέλει να επιβληθεί. Και σε ποιους; Στους δημοσιογράφους, των οποίων καθήκον είναι να αποτυπώνουν την πραγματικότητα. Στις δημοκρατίες άλλωστε, το να έχει κάποιος μία διαφορετική άποψη είναι επιβεβλημένο, το να προσπαθεί με τρόπους που δεν συνάδουν με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια να επιβάλλει την άποψή του, δεν έχει σχέση με την ίδια τη δημοκρατία. Το ιδιότυπο μπούλινγκ, ότι αυτός δεν μας αρέσει, το άτομο όχι ή άποψή του είναι πολύ διαφορετικό και δεν απηχεί την άποψη των Αρχών του νησιού, αλλά και δεν απηχεί την αντίληψη της συντριπτικής πλειοψηφίας της κοινωνίας. Και ήρθαμε με τον προσήκοντα τρόπο να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση»
Η ΜΑΡΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΗ
Η Γενική Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Μαρία Γιαννακάκη αναφέρθηκε στην χαμηλή ανεκτικότητα ένταξης προσφύγων και μεταναστών εδώ και δεκαετίες. «Στο νησί της Λέσβου, όπου είχαμε ένα κλίμα αλληλεγγύης, τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μαζικά φαινόμενα ρατσισμού και ξενοφοβίας που αμαυρώνουν τη συνολική εικόνα των κατοίκων, και χρήζουν αντιμετώπισης από πλευράς Πολιτείας». Στη συνέχεια αναφέρθηκε στα νομοθετήματα της κυβέρνησης των τριών τελευταίων χρόνων: την προέκταση του συμφώνου συμβίωσης στα ομόφυλα ζευγάρια, το νόμο για την ίση μεταχείριση, τη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου, τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την ενδοοικογενειακή βία και μια σειρά νομοθετήματα που έχουν σκοπό «να βγάλουν τον πολίτη από την ντουλάπα και να του δώσουν τη θέση που του αξίζει». Η κ. Γιαννακάκη αναφέρθηκε επίσης στην έκτακτη συνεδρίαση που υπήρξε με την Ξένη Δημητρίου, Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για τα όσα συμβαίνουν τον τελευταίο καιρό στη Λέσβο: «Είμαστε στην ίδια γραμμή πλεύσης. Η κ. Δημητρίου παρακολουθεί στενά την υπόθεση μέσω των εισαγγελικών και αστυνομικών Αρχών» σημείωσε. Και κατέληξε: «Ο ρατσισμός είναι βόμβα στα θεμέλια της κοινωνίας και της Δημοκρατίας». Αναφορικά με τις διαδικτυακές επιθέσεις κατά δημοσιογράφων, τόνισε ότι ο διαδικτυακός λόγος είναι δημόσιος λόγος, ακόμα κι αν ένα προφίλ στα social media είναι κλειστό. «Ο ρατσιστικός λόγος που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στη ρατσιστική βία δεν είναι ανεκτός. Τελεία και παύλα. Η συγκροτημένη πολιτεία από τις τρεις της εξουσίες, με το διακριτό ρόλο της καθεμιάς θα αντιδράσει. Για να προστατέψει την κοινωνία και τη Δημοκρατία. Γιατί η Δημοκρατία οφείλει να αντιδράσει και να προστατευτεί ακριβώς με τα όπλα τα οποία θέλουν να καταστρέψουν αυτοί που την επιβουλεύονται. Γιατί στρέφονται εναντίον της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και του Κοινοβουλευτισμού». Ο αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, Τάσος Φωκιανίδης επεσήμανε αρχικά την προσφυγική του καταγωγή και επεκτάθηκε στο ρόλο του δημοσιογράφου. «Θέλουμε τους δημοσιογράφους πειθήνια όργανα του ενός και του άλλου; Ή θέλουμε τους δημοσιογράφους πραγματικά λειτουργούς; Και όσοι δεν υπηρέτησαν την αλήθεια είναι αυτοί που έχουν συντείνει στη δημιουργία άσχημης εικόνας στην κοινωνία για τη δημοσιογραφία. Θέλουμε μια παραπληροφορημένη κοινωνία μέσα στο σκοτάδι;» αναρωτήθηκε. Και έκλεισε: «Κάποιοι που υποκινούνται ξενοφοβικά και ρατσιστικά τονίζουν ότι το κάνουν έμπλεοι πατριωτισμού και θρησκευτικών πεποιθήσεων. “Πραγματικά εθνικό και πατριωτικό είναι το αληθινό” είπε ο Διονύσιος Σολωμός, εθνικός μας ποιητής. “Ο μη αγαπών ουκ έγνω τον Θεόν ότι ο Θεός αγάπη εστίν” λέει η ευαγγελική ρήση».
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΤΕΑΣ
Για τη δεοντολογία του επαγγελματία δημοσιογράφου μίλησε το μέλος της Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν, Πρόεδρος του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Συντακτών, Θανάσης Μπαμπανέβας και την αναγκαιότητα δημοσιοποίησης της αλήθειας. «Εκείνο που είναι απαράδεκτο είναι να δεχτούμε την επιβολή μια άποψης μεμονωμένων και ακραίων στοιχείων με αυταρχισμό και φασίζουσα νοοτροπία. Οι επιθέσεις κατά δημοσιογράφων επειδή ασκούν το λειτούργημά τους είναι ευθεία βολή κατά του δημοκρατικού πολιτεύματος. Γιατί ο φοβισμένος συντάκτης είναι επικίνδυνος για τη δημοκρατική ομαλότητα και πορεία της χώρας». Καταδίκασε επίσης τα πρόσφατα γεγονότα με τους προπηλακισμούς, τις ύβρεις, εξυβρίσεις λόγω και έργω κατά δημοσιογράφων. Αναφέρθηκε στο σύνθετο πρόβλημα των προσφυγικών ροών που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τόνισε τη γενναιότητα των ακριτών Ελλήνων που στέκονται στο ύψος των περιστάσεων. Εξήρε την ευαισθησία των μελών δημοσιογράφων της ΕΣΗΕΠΗΝ που πρότειναν στην Ένωση και στη συνέχεια εκείνη αποφάσισε να δωρίσει τρεις απινιδωτές στο Λιμενικό σώμα προ τριών ετών, αλλά και τη βράβευση των μελών της ΕΣΗΕΠΗΝ του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας κατά την απονομή βραβείων του Ιδρύματος Μπότση για την ευσυνείδητη δημοσιογραφία τους. Ο Θαν. Μπαμπανέβας κατήγγειλε επίσης τα Feke News που αποτελούν μάστιγα όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και διεθνώς.
Ο ΧΑΡ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Ο βουλευτής Λέσβου της Νέας Δημοκρατίας, πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Χαράλαμπος Αθανασίου αναφέρθηκε στην έννοια του πρόσφυγα και του μετανάστη ως προς τους ορισμούς, ξεκαθαρίζοντας ότι η κοινή δήλωση ΕΕ- Τουρκίας είναι απλή δήλωση και όχι συμφωνία. Ερωτηθείς για τις επιθέσεις κατά δημοσιογράφων σχολίασε: «Δεν άκουσα τίποτα από επιθέσεις σε ό,τι αφορά την άσκηση του δημοσιογραφικού λειτουργήματος. Προσωπικά άκουσα πολλά. Αν θίγομαι από κάποιον, πηγαίνω στα δικαστήρια, αλλά αυτό είναι κάτι διαφορετικό». Και πρόσθεσε: «Να μη γίνονται γενικεύσεις για μεμονωμένα άτομα. Όποιος νομίζει ότι προσβάλλεται να προσφύγει στη δικαιοσύνη».
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΛΛΗΣ
Τη στάση του βουλευτή της ΝΔ, Χ. Αθανασίου κατήγγειλε ο Γιώργος Πάλλης, βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τις επιθέσεις κατά προσφύγων στην πλατεία Σαπφούς και τα επεισόδια, όπου τον κατήγγειλε ότι στη Βουλή μετέδωσε «ψευδώς» πού γίνεται η υποστολή της σημαίας. Του άσκησε δριμεία κριτική ως προς τους αιτούντες άσυλο και επεσήμανε στο τέλος της εκδήλωσης ότι σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος πρέπει να καταδικάσει τις επιθέσεις.
Ο ΑΡΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ
Ιδιαίτερη σημαία είχε η άποψη του δικηγόρου Άρη Ελευθερίου ο οποίος και τόνισε: «Δεν είμαι εδώ για να αναπτύξω το θέμα των προσφύγων ή των μεταναστών. Δεν εκπροσωπώ παρά τον εαυτό μου, αλλά θεωρώ ότι εκπροσωπώ τον μέσο Λέσβιο πολίτη. Και δίνω μια απάντηση. Ο μέσος Λέσβιος πολίτης σίγουρα καταδικάζει όλη τη ρατσιστική λεκτική βία, ακόμα και τη σωματική που ασκείται σε βάρος των δημοσιογράφων. Πολλές ομάδες ανθρώπων αντιμετωπίζουν οργανωμένες επιθέσεις. Και έχουν φροντίσει να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Απορώ πώς η δική σας ομάδα δεν προσπάθησε νομοθετικά να προστατευτεί. Όταν ένας δικαστής βγάζει μία απόφαση, αυτή μπορεί να γίνει αντικείμενο κριτικής, όχι όμως ο ίδιος ο δικαστής. Αν κατακριθεί ο δικαστής, τότε αυτεπάγγελτα ο εισαγγελέας επεμβαίνει. Γι’ αυτό το λόγο το ίδιο θα πρέπει να ισχύσει και στη δική σας περίπτωση. Οι επιθέσεις, οι ψευδείς ειδήσεις πρέπει να διώκονται αυτεπάγγελτα!» τόνισε μεταξύ άλλων ο δικηγόρος, Άρης Ελευθερίου.