Η δυναμική των τοπικών κοινωνιών
Θετική συγκομιδή από την Περιφερειακή Ελλάδα
Ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις ΕΣΗΕΠΗΝ – ΤΕΑΣ
Είναι πολλοί εκείνοι που διατείνονται και όχι άδικα – ότι η δύναμη βρίσκεται στην Περιφέρεια. Κι αυτό γιατί η κοινωνία είναι πιο συνεκτική, μετράει τα βήματά της, προχωρεί με σύνεση και δεν αεροβατεί. Θέτει στόχους εφικτούς , καταγράφει προβλήματα, αδυναμίες και διεκδικεί κατά προτεραιότητα, ζητήματα που αφορούν την ίδια τη λειτουργικότητα των κατοίκων μικρών πόλεων και κοινοτήτων με ιδιαιτερότητες. Έτσι έχει αναπτύξει τους δικούς της κώδικες επικοινωνίας και έχει χαράξει πορεία με τάση ανοδική που προάγει τον πολιτισμό, την ανθρώπινη αλληλεγγύη και την κοινή προσπάθεια, με σεβασμό σε όσα καταξιώνουν και όχι τα άλλα τα φθηνά, τα εφήμερα που ευτελίζουν τη ζωή και αποδεικνύονται κενά φορτίου.
Ο λόγος για τις ποικίλες, πολυεπίπεδες δραστηριότητες, με τοπικό χρώμα που κάνουν τους «εκτός των τειχών» Έλληνες, να δίνουν και να τιμούν το στίγμα τους, σ’ ένα κυκεώνα αντιπνευματικότητας και ισοπέδωσης των πάντων που επιχειρείται στα μεγάλα αστικά κέντρα. Αφορμή για να καταγραφούν αυτές οι διαπιστώσεις, μια πολυήμερη «φυγή» από την καθημερινότητα και μια επίσκεψη στην ξεχασμένη Ελλάδα, που παρά τις δυσχέρειες που βιώνει, τολμά και στέκει περήφανη με δικούς της, αξιοπρεπείς ρυθμούς, χωρίς να περιμένει την εκ των άνω επιβράβευση.
Η Ελλάδα λοιπόν που επιμένει και αντιστέκεται, βρίσκεται στις μικρές εύκρατες ζώνες της Ηπείρου, των νησιών μας, της Πελοποννήσου και όποιων άλλων, στη ζωή τους όρισαν ότι αξίζει και πρέπει να φυλάνε Θερμοπύλες.
Ως αντιπροσωπεία ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ, είχαμε την τύχη, αλλά και τη χαρά να παραβρεθούμε στην έναρξη μιας σειράς σημαντικών σεμιναρίων για την ελληνική γλώσσα τον πολιτισμό και τα ΜΜΕ. Και είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι, τη σοβαρότητα με την οποία καταξιωμένοι πνευματικοί ταγοί πάνε αντίθετα στο ρεύμα και προσφέρουν όχι μόνο γνώση, αλλά και ευρύτερη εγκυκλοπαιδική παιδεία και μόρφωση.
Τα σεμινάρια αυτά, τα οποία υλοποιήθηκαν χάρη στη θέληση αλλά κυρίως το μεράκι της κ. Νικολέττας Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, αναπληρώτριας καθηγήτριας Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέδειξαν εκτός των άλλων και τη συμβολή των επαγγελματιών δημοσιογράφων της περιφερειακής Ελλάδας, για τους οποίους νοιώθει πραγματικά υπερήφανη η Ένωση Συντακτών Πελοποννήσου –Ηπείρου-Νήσων.
Ήδη αυτά τα μικρά σεμινάρια, με τα μεγάλα θέματα που πραγματεύονται, εκδηλώθηκε ενδιαφέρον να πραγματοποιηθούν και σε άλλες περιοχές όπως της Κρήτης, της Δωδεκανήσου (Ρόδος), της Αχαΐας, με την ένθερμη υποστήριξη των αντίστοιχων περιφερειών, των ΟΤΑ και λοιπών τοπικών φορέων.
Σε μια εποχή που τόσο ο γραπτός, όσο και ο προφορικός λόγος δοκιμάζονται από απερίγραπτες λεκτικές και λοιπές ακροβασίες και τα «μαργαριτάρια» που εκφέρονται και εκπέμπονται καταδεικνύουν τη γλωσσική μας ένδεια, ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο καταλυτική σημασία έχει η παρέμβαση του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών και της ΕΣΗΕΠΗΝ στα Ιωάννινα. Το σημαντικό βέβαια είναι ότι ο κύκλος των σεμιναρίων αυτών αγκαλιάστηκε από τους φοιτητές, αλλά και την τοπική κοινωνία. Δεν ήταν τυχαία άλλωστε η παρουσία στην εναρκτήρια τελετή στον καλαίσθητο χώρο του ιστορικού αρχείου – μουσείου Ηπείρου, σύσσωμης της πνευματικής και πολιτικής εκπροσώπησης της περιοχής.
Παρήγορο όσο και ελπιδοφόρο, ότι στα σεμινάρια αυτά έκαναν αισθητή την παρουσία τους οι άνθρωποι που κατά τεκμήριο χειρίζονται τη γλώσσα και ενημερώνουν την κοινή γνώμη. Με μεστά πράγματι λόγια και κριτική, αλλά προπαντός αυτοκριτική διάθεση, μίλησαν ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυρ. Κορτέσης και οι δημοσιογράφοι των Ιωαννίνων Φιλήμων Καραμήτσος, που στήριξε ένθερμα την όλη προσπάθεια, ο Γιάννης Κεΐσογλου, ο Αλέξανδρος Παπαδόπουλος, ο Γιώργος Τσαντίκος. Παρόντες ο Γ. Κυρούσης αντιπρόεδρος της ΠΟΕΣΥ και οι συνάδελφοι του εκεί τμήματος.
Επίσκεψη στην Κρήτη
Ανάμικτα συναισθήματα από την επίσκεψη στην Κρήτη, όπου υπήρξαν ενδιαφέρουσες και ουσιαστικές επαφές με τον Περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, τους Δημάρχους του νησιού τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Μαν. Αλιφιεράκη καθώς επίσης τους συναδέλφους μέλη και μη μέλη της ΕΣΗΕΠΗΝ.
Βασική επιδίωξη η κατοχύρωση του δημοσιογραφικού επαγγέλματος, με τη στελέχωση κυρίως από ανέργους επαγγελματίες συντάκτες των γραφείων Τύπου και Επικοινωνίας των ΟΤΑ, λοιπών οργανισμών και φορέων, αίτημα που έγινε ομόφωνα αποδεκτό. Την ίδια περίοδο η Κρήτη, έσφυζε από ζωή. Υπήρχε ακόμη αρκετή προσέλευση τουριστών, ενώ τα πλοία έφευγαν έμφορτα, από τοπικά κηπευτικά και άλλα προϊόντα. Στον τομέα του πολιτισμού, υπήρχαν δεκάδες εκδηλώσεις.
Το μεγαλείο του Αιγαίου
Εθνική υπερηφάνεια αν μη τι άλλο διακατέχει τους κατοίκους του Αιγαίου που προσφέρουν ανθρωπιά (περίπτωση Λέσβου) και δείχνουν τη συνοχή τους ως κοινωνίες, έτοιμες να αντιμετωπίσουν οποιαδήποτε πρόκληση και έξωθεν απειλή.
Η ζωή στη Μυτιλήνη, αλλά και τη Χίο, έχει τους φυσιολογικούς της ρυθμούς και κυλά μακριά από εθνικιστιστές και λοιπές κορώνες που μεγενθύνουν την πραγματικότητα.
Η Οδύσσεια και το δράμα των χιλιάδων προσφύγων είναι πράγματι μια υπαρκτή ανοιχτή πληγή, που θα επουλωθεί μόνο εάν η διεθνής κοινότητα και κυρίως η Ε.Ε. θεωρήσει τους στοιβαγμένους συνανθρώπους μας ως αυθύπαρκτες οντότητες και όχι ως άμορφη μάζα που πρέπει κάπου να εναποτεθεί.
Στη Ρόδο, το σμαραγδένιο νησί, με το επιβλητικό παλάτι των Ιπποτών είναι εντυπωσιακή όλο το χρόνο, η επισκεψιμότητα τουριστών από όλο τον κόσμο. Το ίδιο σκηνικό συναντά κανείς και στην όμορφη Κέρκυρα.
Προσκύνημα στο Δήμο Βιάννου
Συγκλονιστική ήταν η επίσκεψη – προσκύνημα στον ορεινό μαρτυρικό Δήμο Βιάννου, όπου οι κάτοικοι βίωσαν όπως τα Καλάβρυτα, τον όλεθρο και την καταστροφή από τους ναζί κατακτητές, εκείνη την φρικαλέα περίοδο 1940-1945.
Η εκτέλεση των 460 ηρώων – μαρτύρων κατοίκων της περιοχής, μεταξύ των οποίων και παιδιά, παρουσιάζεται ανάγλυφα, τόσο στο Ηρώο στη θέση Σελί Αμυρών, όσο και τον υποβλητικό χώρο του μουσείου που με δέος, σεβασμό και βαθειά συγκίνηση προσεγγίσαμε.
Φάροι φωτεινοί για να θυμίζουν τη θηριωδία και να υπενθυμίζουν σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο τη βαρβαρότητα των γερμανών κατακτητών, ο υπεύθυνος του Μουσείου Αριστομένης Συγγελάκης θύμα και ο ίδιος της θηριωδίας, καθώς επίσης ο δημοσιογράφος – εκδότης της πολύ καλής τοπικής εφημερίδας «Ηχώ της Βιάννου» Λευτέρης Σπανάκης. Διευθυντής της εφημερίδας και συνεχιστής της τιτάνιας προσπάθειας ο Μανώλης Σπανάκης.
Από την άλλη μεριά ο Δήμαρχος Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα της καθημερινότητας και την έλλειψη προσωπικού για την αντιμετώπισή τους.
Στην αποστολή της ΕΣΗΕΠΗΝ και του ΤΕΑΣ, μετείχαν ο Πρόεδρος της ΕΣΗΕΠΗΝ Κυρ. Κορτέσης, ο αντιπρόεδρος Αντώνης Παπουτσάκης, ο Πρόεδρος του ΤΕΑΣ Θαν. Μπαμπανέβας, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΑΣ Κώστας Βασιλάκης ο Γραμματέας του ΤΕΑΣ Κων. Θεοδωρόπουλος και οι οικονομικοί σύμβουλοι Ευαγγ. Πολίτης, Γιώργος Ταβλάς.
ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΠΑΜΠΑΝΕΒΑΣ