search

ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 7/10/2024

 

         Ανακοίνωση ποινής

Το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ , που συνεδρίασε την Παρασκευή  27 Σεπτεμβρίου στην Πάτρα, εξέτασε διεξοδικά την καταγγελία μέλους από το Ηράκλειο κατά συνταξιούχου συναδέλφου. Μετά το πέρας των ακροάσεων το ΠΠΣ αποφάσισε ομόφωνα ότι, ο συνάδελφος κρίνεται ελεγκτέος πειθαρχικά και επίσης ομόφωνα να του επιβληθεί η ποινή της έγγραφης επίπληξης με ανακοίνωση της δια του δελτίου πληροφοριών. Οι αποφάσεις ελήφθησαν για παράβαση του άρθρου 23 παρ γ,  για έλλειψη καλώς εννοούμενης συναδελφικής αλληλεγγύης.

Με την ευκαιρία αυτή και μετά τις τελευταίες υποθέσεις που απασχόλησαν το Πρωτοβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΠΗΝ γίνεται για μία ακόμα φορά αντιληπτό ότι οι ακραίες, απρεπείς και αντισυναδελφικές συμπεριφορές δεν πρέπει να έχουν καμία θέση στην Ένωση Συντακτών.

Ο Κώδικας Επαγγελματικής Ηθικής και Κοινωνικής Ευθύνης των δημοσιογράφων- μελών των Ενώσεων Συντακτών (Δεοντολογία) που αναφέρεται στη συναδελφική αλληλεγγύη και τον αλληλοσεβασμό φαίνεται να αποτελεί «άγνωστο κείμενο» για κάποιους που με τις τακτικές τους δεν τιμούν τον κλάδο. Προσβολές, χειροδικίες, σχόλια σε επίπεδο κουτσομπολιού, υπονοούμενα και λάσπη στον ανεμιστήρα είναι διαδικασίες που δεν πρέπει να είναι ανεκτές από κανέναν, όχι μόνο δημοσιογράφο αλλά και κάθε άνθρωπο.

Το εργασιακό Bulling αλλά και η σεξιστική και μισογύνικη συμπεριφορά καθώς και ο υποβιβασμός του γυναικείου φύλου αλλά και η προσπάθεια επιβολής φαίνεται ότι είναι βαθιά ριζωμένα φαινόμενα, που είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν. Τοξικές συμπεριφορές στο χώρο εργασίας μας θα πρέπει όλοι με τη στάση μας να τις περιορίσουμε, αν όχι να τις εξαλείψουμε.

Παρακαλούνται πολύ οι συνάδελφοι – που δεν διαχωρίζονται σε νέους και παλιούς- να φροντίσουν για την τήρηση της δεοντολογίας ως προς τις μεταξύ μας σχέσεις αλλά και τη στάση τους απέναντι στις γυναίκες που κοσμούν το χώρο μας. Όσο σημαντική είναι η ενημέρωση του κοινού, άλλο τόσο είναι και ο σεβασμός της προσωπικότητας κατά την άσκηση του έργου μας. Είμαστε ένα σημαντικό κομμάτι ενός μεγάλου παζλ που οφείλει να δίνει μάχη προκειμένου να σταματήσει η διαιώνιση των έμφυλων στερεότυπων.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ