search

Καταδίκη του ναζισμού και του φασισμού, αγώνας για δικαίωση 29/8/2024

Την απόφασή τους να αγωνιστούν για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης  και την παράλληλη ομόθυμη καταδίκη των εγκλημάτων του ναζισμού και του φασισμού, διακήρυξαν οι εκπρόσωποι μαρτυρικών πόλεων και χωριών από την Κρήτη και όλη την Ελλάδα, που μετείχαν στο Συνέδριο «Ολοκαυτώματα 80 χρόνια μετά». Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στις 23 Αυγούστου στο Ρέθυμνο, με διοργανώτρια την ΕΣΗΕΠΗΝ, σε συνεργασία με την ΠΟΕΣΥ, τους Δήμους της περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου  και την αμέριστη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.  Μετά το πέρας των εργασιών του Συνεδρίου εκδόθηκε το ακόλουθο ψήφισμα.

ΟΜΟΦΩΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Το Συνέδριο με τίτλο «Ολοκαυτώματα: 80 χρόνια μετά», στο οποίο συμμετείχαν πολίτες και εκπρόσωποι μαρτυρικών τόπων της Κρήτης και της ηπειρωτικής Ελλάδας, που συνήλθε στο Ρέθυμνο την 23 η  Αυγούστου 2024  κατέληξε ΟΜΟΦΩΝΑ στο εξής ψήφισμα:

Τιμούμε την Αντίσταση και θυσία του Ελληνικού Λαού, που πρωτοστάτησε στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και πλήρωσε βαρύτατο φόρο αίματος για την συντριβή του φασισμού. Τιμούμε την 80η  επέτειο της απελευθέρωσης της Ελλάδας κι εργαζόμαστε για την επαναφορά στο προσκήνιο των αποτρόπαιων εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, που διέπραξαν οι δυνάμεις Κατοχής στην Ελλάδα και σε κάθε κατεχόμενη από τον Άξονα χώρα. Τιμούμε εμπράκτως τη μνήμη των θυμάτων της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας αγωνιζόμενοι για Δικαιοσύνη.

Στέλνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα:

– Αντιστεκόμαστε στη λήθη και την παραχάραξη της Ιστορίας.

– Υπερασπιζόμαστε την κληρονομιά της Εθνικής και Ευρωπαϊκής Λαϊκής Αντίστασης απέναντι στον ναζισμό – φασισμό.

– Αγωνιζόμαστε για Δικαιοσύνη κι Αποζημίωση, ένας αγώνας που αποτελεί γέφυρα πραγματικής Φιλίας, Ειρήνης και

Δημοκρατίας μεταξύ των Λαών.

Δηλώνουμε την αμετακίνητη απόφασή μας για τα εξής:

– Δεν θα επιτρέψουμε την πλαστογράφηση της Ιστορίας, τη σχετικοποίηση των ναζιστικών και φασιστικών εγκλημάτων και τη μετάθεση της ευθύνης για τη διάπραξή τους από τα γερμανικά και ιταλικά στρατεύματα κατοχής στον αντιστεκόμενο λαό.

– Σε συνεργασία με το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, με το Δίκτυο

Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών, τις Ενώσεις Θυμάτων Κατοχής και όλους τους φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών κλιμακώνουμε τον αγώνα μας για την απόδοση Δικαιοσύνης κι Αποζημίωσης στα θύματα του ναζισμού και του φασισμού, μία πράξη που αποτελεί αναγκαίο όρο για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία.

– Αξιώνουμε από την Ελληνική Δημοκρατία την εκτέλεση των αμετάκλητων δικαστικών αποφάσεων υπέρ των θυμάτων, του Διστόμου, του Αιγίου, του Ρεθύμνου.

– Καλούμε την Ελληνική Δημοκρατία να εντάξει τη διδασκαλία της Κατοχής, της Αντίστασης και της Διεκδίκησης των Γερμανικών Οφειλών στα σχολεία, στο πλαίσιο διδασκαλίας της τοπικής ιστορίας σε συνδυασμό με την εθνική ιστορία. Επισκέψεις σε μαρτυρικά χωριά, τόπους Αντίστασης και μνημεία της ναζιστικής και φασιστικής θηριωδίας πρέπει να ενταχθούν στο σχολικό πρόγραμμα.

Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να προβεί άμεσα στην υλοποίηση της ιστορικής απόφασης της Βουλής των Ελλήνων της 17 ης  Απριλίου 2019 για τη σθεναρή και αποφασιστική διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών αξιοποιώντας όλα τα διαθέσιμα νομικά και πολιτικά μέσα.

Αξιώνουμε την άμεση κατάργηση του δικαστικού ενσήμου και την άρση του συνόλου των εμποδίων πρόσβασης των θυμάτων σε δίκη και δικαστή, όπως επιτάσσει ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων του ανθρώπου. Καλούμε τις οικογένειες των θυμάτων να καταθέσουν αγωγές αποζημίωσης.

Απαιτούμε την άμεση επαναλειτουργία της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών και την εξέταση, χωρίς άλλη καθυστέρηση, των αιτημάτων χωριών και πόλεων για την αναγνώρισή τους ως μαρτυρικών.

Καλούμε τη γερμανική κυβέρνηση να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και την Ιστορία, προσερχόμενη άμεσα σε διαπραγματεύσεις για τη Σύναψη Συνθήκης Ειρήνης με την Ελλάδα και την απόδοση των απαράγραπτων οφειλών της προς την Ελλάδα.

Τέλος, εκφράζουμε την οδύνη μας για τα θύματα του πολέμου στην Ουκρανία και της γενοκτονίας στη Γάζα και απευθύνουμε δραματική έκκληση για τον άμεσο τερματισμό της αιματοχυσίας. Στέλνουμε το μήνυμα πως οι λαοί μάχονται ενωμένοι για Ειρήνη, Δημοκρατία, Κοινωνική Πρόοδο και Δικαιοσύνη.

Η ΟΡΓΑΝΩΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ