search

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΕΣΗΕΠΗΝ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ 3/2/2020

Στο κατάμεστο  αμφιθέατρο του Νέου Κτιρίου του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης έγινε την Τετάρτη (29/1/2020) το βράδυ η εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Πελοποννήσου – Ηπείρου και Νήσων με τους Φίλους Ιστορικής Μνήμης και Πολιτιστικής Δημιουργίας (ΦΙΜΠΟΔ), με θέμα “Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”.

Ο δημοσιογράφος Νάσος Μπράτσος μίλησε για το ομότιτλο βιβλίο του “Αιγαιοπελαγίτες πρόσφυγες στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο (Τουρκία – Μέση Ανατολή – Αφρική – Κύπρος). Μια οδύσσεια επιβίωσης μέσα από αφηγήσεις των πρωταγωνιστών” (Εκδόσεις “Νότιος Άνεμος” 2017) και παρουσίασε τα αποτελέσματα της σχετικής δημοσιογραφικής του έρευνας. Η προσφυγική πορεία από την αντίστροφη διαδρομή από αυτή που γνωρίζουμε σήμερα πριν από 78 χρόνια, αλλά οι μνήμες που καταγράφονται στις μαρτυρίες γνώριμες , σαν αυτές που καταγράφουν οι σημερινοί πρόσφυγες για το πέρασμά τους δια μέσου θαλάσσης μέσα σε μία βάρκα , για τα προσφυγικά στρατόπεδα για τους φόβους τους για το αύριο. Μία άγνωστη πτυχή της νεώτερης ελληνικής ιστορίας που η έρευνα του Νάσου Μπράτσου, έφερε στο φως. 30.000 πρόσφυγες από τη Χίο τη Σάμο την Ικαρία και τη Λέσβο, πέρασαν στην Τουρκία και από κει στη Συρία , το Λίβανο, την Αφρική.

Στη συνέχεια προβλήθηκαν αποσπάσματα του Α΄ Μέρους του τηλεοπτικού ντοκιμαντέρ “Ικαριώτες πρόσφυγες στη Συρία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο”. Ακολούθησε παρέμβαση της Μυρσίνης Τζινέλλη, εργασιακής εκπροσώπου της ΕΣΗΕΠΗΝ στο Βόρειο Αιγαίο για την αξία της ερευνητικής δημοσιογραφίας και η συγκινητική μαρτυρία του Γιώργου Τυρρίκου-Εργά για τα όσα έζησαν Καλύμνιοι συγγενείς του που υπήρξαν πρόσφυγες στη Συρία. Την εκδήλωση έκλεισε ο Γιώργος Γαλέτσας, που μίλησε για τους Λέσβιους πρόσφυγες στη Μέση Ανατολή και αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στην πονεμένη ιστορία του Πλωμαρίτη πρόσφυγα στη Συρία Παντελή Χαλδέζου. Την εκδήλωση παρουσίασε ο Παναγιώτης Μ. Κουτσκουδής.

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ