Έρευνα για επιθέσεις κατά δημοσιογράφων στη Λέσβο, ζητεί ο Άρειος Πάγος
Άμεση δικαστική διερεύνηση όλων των υποθέσεων που αφορούν επιθέσεις ακραίων στοιχείων κατά των δημοσιογράφων, ζήτησε από τις κατά τόπους εισαγγελικές αρχές, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου.
Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε μετά από παρέμβαση της ΕΣΗΕΠΗΝ με τους προέδρους της Ένωσης και του ΤΕΑΣ Κυρ. Κορτέση, Θαν. Μπαμπανέβα στην κ. Δημητρίου με αφορμή τις προκλητικές επιθέσεις σε βάρος συναδέλφων μελών της ΕΣΗΕΠΗΝ στη Λέσβο.Στη συνάντηση με την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ήταν παρούσα η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Μαρία Ριζεάκου και ο Οργανωτικός Γραμματέας Νίκος Συνοδινός.
Η Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ, παρέδωσε επιστολή στην κ. Δημητρίου, για το γενικότερο ζήτημα που αφορά τις επιθέσεις κατά συναδέλφων σε όλη τη χώρα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου επισημαίνει ότι επειδή η ελευθερία του Τύπου είναι συστατικό της δημοκρατίας και οφείλουμε να διασφαλίζουμε τη δημοκρατική λειτουργία του, επειδή αποτελεί υποχρέωση και καθήκον μας να μην επιτρέψουμε φαινόμενα ανομίας με πιθανές ρατσιστικές εκδηλώσεις να κυριαρχούν και να εκφοβίζουν, ζητώ την εκ μέρους των εισαγγελέων της χώρας συνεχή παρακολούθηση των τεκταινομένων και την άμεση και έγκαιρη παρέμβασή τους, όπου τελούνται αυτεπαγγέλτως διωκόμενα αδικήματα.
Τόσο οι εκπρόσωποι της ΕΣΗΕΠΗΝ όσο και της ΠΟΕΣΥ, εξέφρασαν στην ανώτατη δικαστική λειτουργό της χώρας την έντονη ανησυχία τους για τα απανωτά κρούσματα ακραίας βίας σε βάρος δημοσιογράφων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους –και όχι μόνο- από επικίνδυνα στοιχεία που απειλούν την σωματική ακεραιότητα και την ίδια τους τη ζωή τους, ενώ προσβάλλουν βάναυσα την προσωπική και επαγγελματική τους υπόσταση.
Τον τελευταίο, μάλιστα, καιρό, εξαιτίας του κύματος των μεταναστευτικών ροών, της συστηματικής κάλυψης από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και της έξαρσης από την άλλη πλευρά ρατσιστικών φαινόμενων, όλο και πιο συχνά συνάδελφοί μας δημοσιογράφοι πέφτουν θύματα επιθέσεων, λεκτικών και σωματικών, από ομάδες ή φυσικά πρόσωπα, τα οποία έχουν αναφορές σε ρατσιστικές – εθνικιστικές ιδεολογίες.
Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα έντονο σε περιοχές, όπως η Μυτιλήνη, που οι μεταναστευτικές ροές είναι ιδιαίτερα αυξημένες. Δεν είναι δε λίγες, οι φορές, που οι συνάδελφοί μας αισθάνονται, ότι κινδυνεύει ακόμα και η ίδια η ζωή τους, η οικογένεια ή η περιουσία τους, εάν διανοηθούν να εκφράσουν θέσεις μη αρεστές στις προαναφερόμενες ομάδες.
ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ